Leapmotor C10

Er gaat geen week voorbij of er wordt een nieuwe (Chinese) naam gelanceerd in de autowereld, Leapmotor is zo ook een vrij recente. Voor ons althans want het Chinese bedrijf opgestart in 2015 leverde in 2019 reeds zijn eerste wagens af. In oktober 2023 sloeg Stellantis zijn vleugels rond Leapmotor voor de Europese exploitatie door een belang van 20% te verwerven. Deze strategische samenwerking leidde tot de oprichting van Leapmotor International. Vanaf 2025 zouden er zes nieuwe modellen geïntroduceerd worden, waarvan de T03 en C10 als eerste. Leapmotor International verwacht de daarop volgende drie jaar elk jaar minstens één nieuw model te lanceren.
Naast de kleine elektrische stadsauto T03 staat de C10, een middelgrote SUV van 4.73m die zich meteen settelt in een markt waar er al een groot aanbod van is. Maar met dat grote verschil van een volledig elektrische SUV aan te bieden voor een betaalbare prijs met als grootste troef dat hij meteen met bijna alle opties komt.
Gestroomlijnde minimalistische lijnen
In tegenstelling tot wat er soms komt overgewaaid uit de Chinese regionen kreeg de Leapmotor C10 een sportief eigentijds design mee. De strakke voorkant integreert een doorlopende ledstrip tussen de ledkoplampen iets wat we tegenwoordig meer en meer zien. De trapeziumvormige onderste grille, afgewerkt met zwart gelakte rechthoekige accenten geven hem een robuuste uitstraling. Naargelang de uitvoering, Style of Design, krijg je de 18” of 20” velgen die je met de 5 exterieur kleuren kan combineren tot een best wel sportief geheel. Zo kwam onze testwagen in de kleur Tundra grey die mooi contrasteerde met de antraciete velgen en zwarte details op de wagen.

Strak interieur met gebrek aan knoppen
Qua interieur biedt de Leapmotor C10 een strak en modern ontwerp. De gebruikte materialen voelen goed en degelijk aan maar niet altijd premium, wat het gevoel van luxe in de auto vermindert vooral als je het vergelijkt met Europese concurrenten. De stoelen zijn ondanks de vrij vlakke rugleuning redelijk comfortabel voor korte ritten, maar kunnen voor langere afstanden wat minder steun bieden. De ruimte vooraan en achteraan samen in de auto is ruim genoeg om 5 personen zonder probleem te vervoeren. Omdat de Leapmotor C10 geen aflopende coupé daklijn heeft zoals tegenwoordig de trend is, is er ook achteraan deftige hoofdruimte. Achterin biedt de C10 je een respectabele kofferruimte van 435liter.
Het dashboard is net zoals de hele wagen minimalistisch opgebouwd, buiten de fysieke knoppen op het stuur moet je alles bedienen via het grote 14,6” touchscreen. Hierin kan het vinden van sommige bewerkingen of functies wat omslachtig zijn. Het verstellen van het verlichtingrooster is zo een voorbeeld , dat dit allemaal via het touch screen moet gebeuren is echt veel te omslachtig tijdens het rijden. Een ander groot nadeel is het feit dat de C10 niet voorzien is van Apple CarPlay, een standaardfunctie die veel consumenten tegenwoordig toch verwachten in moderne voertuigen. Dit gebrek maakt het moeilijker om je smartphone eenvoudig te integreren met het infotainmentsysteem.
Het informatiesysteem in de C10 biedt geen bijzondere gebruiksvriendelijke ervaring. De interface is wat verouderd en de responsiviteit van het touchscreen laat soms te wensen over. Hiervan verwacht je als consument net een betere ervaring omdat je van hieruit de volledige wagen moet bedienen.

Gebalanceerde elektrische aandrijflijn
De motor van 218 pk en 320 Nm die de C10 meekrijgt biedt voldoende vermogen om vlot te rijden, zo ga je in slechts 7,5 seconden naar de 100km/h. Het is een gulden middenweg tussen net genoeg vermogen om toch de zuinigheid behouden en om het rijbereik te optimaliseren. De batterijcapaciteit van 69,9kWh zorgt voor een WLTP-rijbereik van 420km. Wij reden op een volle batterijlading maximum 270 km wat uitkwam op een gemiddelde verbruik van 18 kWh per 100 km. Het laden thuis aan een reguliere laadpaal kwam niet boven de 4,7 kW en haalde zelfs zijn magere 6,6 kW laadcapaciteit niet. Aan een snellaadpaal kan je maximaal 84kW snelladen. Zo duurt het opladen van 30% naar 80% ongeveer 30 minuten. Er wordt gewerkt aan een update om het AC-laadvermogen te verhogen naar 11 kW, een minimum wat we deze dagen toch wel mogen verwachten.
De Leapmotor C10 biedt een comfortabele rijervaring met een verfijnd veergedrag . Dankzij de integratie van de batterij in het chassis is de koetswerkstijfheid verhoogd, wat bijdraagt aan een stabiel rijgedrag . De afstelling van de wielophanging is uitgevoerd op het Italiaanse Balocco-circuit, waardoor we een Europees rijgevoel krijgen. De one pedal-drive functie werkt vrij goed maar kan in zijn reactietijd bij het lossen van het pedaal nog wat finetuning gebruiken.
Conclusie
De Leapmotor C10 is een interessante optie in de wereld van betaalbare elektrische voertuigen, vooral door de samenwerking met Stellantis, die heeft bijgedragen aan de technologische verbeteringen.
Maar wat mag je nu eigenlijk concreet verwachten van een Chinese full electric wagen die € 36.400 kost. Je krijgt hiervoor een auto die op het eerste zicht alles aan boord heeft wat een Europese wagen ook biedt en zelfs meer maar waarvan je op termijn toch de verschillen gaat merken in kwaliteit zoals bijvoorbeeld bij de gebruikte materialen van de zetels. Verwacht je ook aan zeer weinig fysieke knopjes, deze zijn tot het minimum beperkt op het dashboard en in plaats daarvan krijg je een 14,6” groot touch screen waar alle functies in ondergebracht zijn, maar zonder de CarPlay mogelijkheid. Verwacht je ook aan een eindeloos aantal piepjes tijdens het rijden, om gek van te worden soms. Je kan er al een aantal uitschakelen maar zelfs dan nog zijn er te veel piepjes die voor meer afleiding zorgen dan voor veiligheid.
Maar 1 ding mogen we zeker niet vergeten, als je de Leapotor C10 objectief bekijkt inzake prijs-kwaliteitverhouding, dan biedt de wagen zeker waarde voor zijn geld.